Jeg har lenge hørt snakk om brød laget i jerngryte.
Nå ville jeg prøve dette.
Hilser til Møyfrid i Bergen som nevnte brødet:)
Og takk til svigermor for lån av jerngryte.
Veldig enkelt å lage ,da du ikke trenger kna eller elte deigen.
Det å bli trebarnsmor var litt mer travelt enn forventet:)
Strikking, blogging og andre sysler må komme i andre rekke.
Dette brødet passet derfor bra i denne perioden.
300 g hvetemel
125 g speltmel
3,5 dl vann
2 ts salt
0,5 ts gjær (tørrgjær)
125 g speltmel
3,5 dl vann
2 ts salt
0,5 ts gjær (tørrgjær)
Fremgangsmåte:
Rør raskt sammen mel, vann, salt og gjær i en stor bolle. Når melet er fuktig blir dette en veldig fuktig deig.
La denne stå tildekket (med plast eller kjøkkenhåndle) på kjøkkenbenken (uten trekk) i 12-24 timer.
Ha godt med mel, hvetemel eller rugmel, på benken. Ha deigen på melet. Brett den inn fra sidene og la deigen hvile mens du skrur på ovnen.
Ovnen skal varmes til 240 grader. Brødet skal steks i en gryte (eller romertopf) som har lokk og som tåler høy varme. Sett gryten inn mens ovnen er kald.
Når ovnen er varm, ta ut gryten (det er veldig varmt!), ha i deigen, og sett på lokk før har gryten tilbake i ovnen. La det steke i 30 minutter. Ta av lokket og stek i ca 10-15 minutter til. Brødet skal ha en brun, gyllen skorpe.
La denne stå tildekket (med plast eller kjøkkenhåndle) på kjøkkenbenken (uten trekk) i 12-24 timer.
Ha godt med mel, hvetemel eller rugmel, på benken. Ha deigen på melet. Brett den inn fra sidene og la deigen hvile mens du skrur på ovnen.
Ovnen skal varmes til 240 grader. Brødet skal steks i en gryte (eller romertopf) som har lokk og som tåler høy varme. Sett gryten inn mens ovnen er kald.
Når ovnen er varm, ta ut gryten (det er veldig varmt!), ha i deigen, og sett på lokk før har gryten tilbake i ovnen. La det steke i 30 minutter. Ta av lokket og stek i ca 10-15 minutter til. Brødet skal ha en brun, gyllen skorpe.
nam dette så jo lite godt ut!
SvarSlettser ut som det kommer fra charles eller no, ikke værst!!
Så veldig godt ut. Jeg burde prøvet meg på det jeg og, jerngryta står i skapet den...
SvarSlettC
Mmm - deilig!! Og såpass enkelt at kanskje til og med jeg kan bake dette brødet...:)
SvarSlettHa en flott kveld
Klem fra Kristin
Takk for koselig lunch, med nybaket brød og goe drøs :)
SvarSlettKine
Hei!
SvarSlettTittet innom bloggen din å fant denne oppskrifta. Såg bare knall godt ut. Må nok prøve dette selv. :) Spennende!
Ha en fortsatt fin helg!
Hei!
SvarSlettTittet innom bloggen din å fant denne oppskrifta. Såg bare knall godt ut. Må nok prøve dette selv. :) Spennende!
Ha en fortsatt fin helg!